NEPŘÍMÉ VAŘENÍ NA KERAMICKÉM GRILU

Nepřímé vaření na keramickém grilu Big Green Egg? To je hračka! S convEGGtorem proměníte kamado gril EGG v dokonalou a komplexní pec. Díky tomu budete moci jídla vařit při nízké nebo vysoké teplotě po dlouhou dobu bez obav, že ztratí svou chuť.

Podívejte se na naše instruktážní video a dozvíte se jak nepřímé vaření v grilu EGG funguje!

POUŽÍVÁNÍ CONVEGGTORU

ConvEGGtor funguje jako tepelný štít, který chrání potraviny před přímým vyzařováním tepla z uhlí. Zároveň zabezpečuje správnou cirkulaci teplého vzduchu v zahradním grilu EGG a umožňuje pomalý proces přípravy jídla.

Pro přípravu jídla s pomocí convEGGtoru postupujte dle následujících kroků.

Krok 1: Naplňte kamado EGG uhlím, přidejte podpalovače a zapalte. S convEGGtorem si můžete pomalým vařením připravit skvělá jídla, která se v grilu EGG vaří celé hodiny. Pokud máte v plánu pomalé a dlouhé vaření, ujistěte se před tím, že máte v EGG dostatek dřevěného uhlí. Uhlí není vhodné doplňovat v průběhu vaření.

Krok 2: Umístěte convEGGtor hlubší částí dolů a nahoru položte nerezový rošt.

Krok 3: Zahřejte grill EGG na potřebnou teplotu. Pokud chcete například připravit šťavnaté a křupavé kuře, teplota v EGG by měla být mezi 180 – 200°C.

Krok 4: Jakmile dosáhnete uvnitř keramického grilu EGG požadované teploty, vložte suroviny a můžete začít vařit.

Krok 5: Zkontrolujte, zda je jídlo hotové. Existují dva způsoby jak to provést. Buď přesně dodržet a měřit čas určený pro přípravu daného jídla (pro zmíněné kuře je to přibližně doba vaření 1 hodina), nebo v průběhu vaření měřit teplotu uvnitř masa (aby bylo kuře hotové mělo by mít teplotu uvnitř 77°C). Na stránce Nastavení teploty naleznete užitečnou tabulku obsahující suroviny, hmotnosti, teploty a časování. Chcete-li měřit teplotu uvnitř masa, můžete použít digitální kapesní teploměr, nebo dálkový teploměr s dvojitou sondou anebo digitální teploměr.

Krok 6: Jakmile je vaše jídlo hotové, můžete podávat. Dobrou chuť!

Pokud používáte techniku nepřímého vaření, vždy se snažte mít víko grilu EGG co nejvíce zavřené. Pokud jej potřebujete otevřít, vždy to proveďte ve dvou krocích, abyste předešli vzplanutí uhlí.

A jakmile skončíte s vařením, nezapomeňte EGG uhasit, a rošt a ostatní příslušenství vyčistit.

BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA

Přenosný venkovní gril Big Green Egg je velmi bezpečné zařízení za předpokladu, že se používá pro svůj daný účel a doržují se určité pokyny. Při práci s ohněm nebo teplem musíte být vždy velmi opatrní. Totéž platí pro práci s BBQ grilem Big Green Egg. Během jeho používání dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené níže a buďte opatrní, když zapalujete dřevěné uhlí, pracujete s horkými povrchy a materiály. Jedině tak si můžete bez starostí užít Vaše Big Green Egg a vychutnat si chuť všech připravených jídel.

Big Green Egg udělal vše proto, aby byla zajištěna maximální bezpečnost při jeho používání. Uživatel zodpovídá za zajištění vlastní bezpečnosti a ochrany životního prostředí a vždy musí být velmi obezřetný a zacházet s EGG a souvisejícím příslušenství s opatrností a péčí.

Nezapalujte EGG v interiéru nebo v prostoru s nedostatečným větráním. I když někteří odborníci mohou používat EGG ve svých kuchyních, je to vždy v souladu se stavebními předpisy a vyžaduje to přítomnost profesionálního větrání a protipožárního systému.

Vaření na otevřeném ohni není povoleno všude. Pokud jste v kempu nebo máte piknik, musíte vždy dodržovat místní předpisy, dočasné i jiné. Je možné, že vaření na otevřeném ohni je v daném místě povoleno, ale platí zvláštní pravidla – například ve vztahu k vzdálenosti mezi varným zařízením a určitými předměty.

Prvotřídní přírodní dřevěné uhlí Big Green Egg se velmi rychle rozhoří pomocí přírodních podpalovačů nebo elektrického zapalovače. Nepoužívejte brikety, tekuté podpalovače nebo jiné hořlavé kapaliny. Mohlo by dojít ke ztrátě záruky a také ke zhoršení chuti jídel připravovaných v EGG.

Tím, že budete mít mřížku větracích dvířek zavřenou, zabráníte úniku jisker a vyvarujete se nebezpečí vypadnutí zbytků dřevěného uhlí z EGG, i když toto riziko je velmi malé. Mřížku potřebujete otevřít pouze při vybírání popela z EGG.

Keramické části EGG dokáží velmi dlouho držet teplo. Počkejte tedy s vytažením nebo umístěním keramického ohniště do EGG a/nebo s nasypáním dřevěného uhlí dokud si nebudete jistí, že jak ohniště, tak uhlí jsou úplně vychladlé.

Bez rEGGulátor poklopu bude teplota uvnitř EGG stoupat bez možnosti ji regulovat a kontrolovat.

Komín není okno pro nahlížení. Nikdy do něj nenahlížejte, když EGG používáte a nebo když uhlí ještě dohořívá, protože horký vzduch, který stoupá nahoru komínem Vám může způsobit popálení.

Povrch Big Green Egg se nezahřeje a nepálí tak jako například klasický kovový gril, přesto je při používání nebo po ukončení vaření nahřátý a teplý. Vždy tedy dbejte opatrnosti a držte EGG stranou od dětí, domácích zvířat a hořlavých materiálů.

Při používání EGG se rošty (nerezový nebo litinový) zahřívají. Z tohoto důvodu byste měli vždy používat kleště na rošt nebo zvedač litinových roštů, abyste horký rošt bezpečně uchopili a mohli zvednout.

Vždy dbejte zvýšené opatrnosti při manipulaci s horkými komponenty a příslušenstvím EGG, jako je convEGGtor nebo pečící kámen. Vždy byste měli použít ochranné rukavice jako například rukavice EGGmitt nebo silikonové grilovací rukavice. Používáním správného příslušenství předejdete popálení. Nerezové, litinové a keramické části EGG jsou při používání velmi horké. Po vyjmutí nebo ukončení vaření je umístěte na nehořlavý povrch, kde nebudou nadosah a nechte je takto vychladnout.

Nikdy nenechávejte zapálené Big Green Egg s otevřeným víkem bez dozoru. Při použití EGG dejte pozor na suché listy, dřevěné podlady a jiné hořlavé materiály v bezprostřední blízkosti. Při kontaktu s jiskrami nebo horkým dřevěným uhlím by mohli představovat možné vznícení a nebezpečí požáru. Vždy pozorně sledujte své okolí, když používáte EGG, abyste neohrozili osoby, zvířata, majetek nebo přírodu v okolí.

Pokud dřevěné uhlí v EGG stále hoří, nejprve pootevřete víko asi na 5 cm a takto to párkrát zopakujte než víko úplně otevřete. To umožní pomalé proudění vzduchu do EGG a zabrání opětovnému vznícení. Dbejte zvýšené opatrnosti. Pokud jsou větrací dvířka i rEGGulátor poklop zavřené, může náhlý přívod vzduchu způsobit vzplanutí a nebezpečné vysoké plameny. Pokud k tomu dojde, víko okamžitě zavřete, abyste plameny uhasili. Po té než víko zcela otevřete, opět několikrát pootevřete pouze na několik centimetrů. Doporučujeme vždy použít odolné rukavice popř. odpovídající osobní ochranu.

Po skončení s EGG zavřete větrací dvířka a litinový poklop s dvojí funkcí vyměňte za keramickou uhasínací pokličku. Dřevěné uhlí přiližně po 20 minutách vyhasne. Nikdy nepoužívejte k uhašení vodu nebo jiný hasící prostředek.

Nadměrný dým může mít více příčin. Nežádoucí kouř (který se netvoří tím, že hoří dřevěné uhlí) může být způsoben nekvalitními podpalovači nebo dřevěným uhlím, ale může mít i jiné příčiny. Například tuk okapávající do žhnoucího uhlí při grilování také způsobuje kouř. Vaše první reakce může být, že uzavřete rEGGulátor nahoře na kopuli. Ale pak kouř zůstane uvnitř EGG, zatím co vy potřebujete, aby se kouř uvolnil a přestal se tvořit.

Proto zavřete větrací dvířka ve spodní části keramické základny tak, aby se zastavil přívod vzduchu, a naopak otevřete víko rEGGulátoru, aby kouř mohl unikat. Sálavé teplo z keramiky a kontaktní teplo z roštu stačí k dokončení grilování, i když se teplota v důsledku otevření víka poněkud sníží.

Po grilování, během kterého kapala mastnota na dřevěné uhlí, vyčistěte rošt a nechte uhlí ještě asi 10 minut žhnout před uzavřením větracích dvířek a rEGGulátoru. Tím se spálí mastnota nebo marináda a veškeré zbytky jídla, takže můžete zahájit další vaření s čistým uhlím.


Webovou prezentaci vytvořilo studio SMART-page.cz v roce 2023.